Αντιμετώπιση πρόσθιου χιαστού αποκλειστικά με τις σύγχρονες μεθόδους TPLO και TTAr

Στη bio3Dvet η αντιμετώπιση της πάθησης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο γίνεται αποκλειστικά με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων επεμβατικών μεθόδων TTAr και TPLO.

Η bio3Dvet έχει πολύχρονη εμπειρία στις δυο αυτές τεχνικές αποκατάστασης ως πρωτοπόρος στη εφαρμογή τους στην Ελλάδα.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μία από τις πλέον συχνές ορθοπαιδικές παθήσεις στον σκύλο. Είναι η συχνότερη αιτία χωλότητας του σκύλου και οφείλεται σε παθολογικά αίτια της άρθρωσης του γονάτου. Πρόκειται για εξαιρετικά οδυνηρή πάθηση αφού οι  αρθρώσεις που συγκρατούν το γόνατο ασταθούν πλήρως. Η αντιμετώπιση της πάθησης κρίνεται επιβεβλημένη με την διάγνωση της αφού σε σύντομο διάστημα από την εμφάνιση της πάθησης είναι σχεδόν σίγουρη η εμφάνιση ρήξης έσω μηνίσκου και αρθρίτιδας στο γόνατο. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο ότι με την εμφάνιση της πάθησης στο ένα άκρο υπάρχουν πιθανότητες άνω του 50% να εμφανιστεί η πάθηση και στην άρθρωση του άλλου άκρου.

Από την πάθηση προσβάλλονται συνήθως μεγαλώσομοι σκύλοι και οι ράτσες που παρατηρείται συχνότερη εμφάνιση είναι τα Rottweiler, American Staffordshire Terrier, Labrador Retriever και Saint Bernard. Σε περίπτωση ρήξης του ΠΧΣ είναι αναγκαία η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του προσβεβλημένου άκρου.

Κλινικά Συμπτώματα:

  • Χωλότητα άκρου
  • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  • Δυσκολία ανέγερσης από την στάση ¨Αιγυπτιακή Σφίγγα¨
  • Μειωμένο εύρος κίνησης του προσβεβλημένου άκρου

Η bio3Dvet είναι από τα πρώτα κτηνιατρικά κέντρα στην Ελλάδα που εφάρμοσαν τις τεχνικές αποκατάστασης ΤΤΑr και TPLO.

TPLO και TTAr

TPLO

Η μέθοδος TPLO (Tibial Plateau Levelling Osteotomy)  αποτελεί επίσης, την πιο σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Με την χρήση της μεθόδου TPLO, εκτελούμε καμπυλοειδή οστεοτομία στο εγγύς άκρο της κνήμης το οποίο περιστρέφεται για να αλλάξει τις γωνίες στην κνήμη, με παρόμοιο τρόπο όπως και στην ΤΤΑ, επιτρέποντας την δυναμική στήριξη του άκρου. Τα δυο τμήματα της κνήμης, ακολούθως ακινητοποιούνται με χρήση ειδικής πλάκας (Leilox TPLO plate) της κορυφαίας γερμανικής εταιρίας RITA LEIBINGER GmbH.

TTAr

Η μέθοδος TTAr (Tibial Tuberosity Advancement) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εμβιομηχανική επιστήμη, ενώ η κατασκευή των εμφυτευμάτων τιτανίου γίνεται με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο 3D printing κάνοντας χρήση μηχανημάτων SLS (selective laser sintering).

Με την χρήση της μεθόδου TTAr, εκτελούμε επιμήκη οστεοτομία στην κνήμη για να μεταφέρουμε πρόσθια το κνημιαίο κύρτωμα, έτσι ώστε η γωνία τένοντα του τετρακεφάλου μυός και κνημιαίου πλατό να είναι κοντά στις 90 μοίρες, επιτρέποντας τη δυναμική σταθεροποίηση του άκρου.

Η σταθεροποίηση επιτυγχάνεται ,με ειδικό εμφύτευμα – κλωβό από τιτάνιο, (titanium cage),της κορυφαίας γερμανικής εταιρίας RITA LEIBINGER GmbH.

Προεγχειρητικός σχεδιασμός

Στη bio3dvet πρωτοπορούμε με τη χρήση ειδικών λογισμικών (Vpro, Osirix), ώστε να σχεδιάζουμε με απόλυτη ακρίβεια τον τρόπο εκτέλεσης της επέμβασης, ελαχιστοποιώντας κάθε κίνδυνο επιπλοκής αυξάνοντας το ποσοστό επιτυχίας με αυτό τον τρόπο εως 99%.

Χειρουργικές Εφαρμογές TPLO και TTAr

Στη bio3Dvet η αντιμετώπιση της πάθησης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται αποκλειστικά με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης TPLO και TTAr.