ERNESTO

Ο γλυκύτατος ERNESTO είναι ένα ημίαιμο σκυλάκι 2 ετών το οποίο υπέφερε από ένα παλιό συντριπτικό κάταγμα στο μπροστά δεξί του πόδι. Ο ERNESTO είχε δεχτεί προηγούμενη κτηνιατρική φροντίδα η οποία δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι οι ιδιοκτήτες του ERNESTO απευθύνθηκαν στην bio3Dvet για την αντιμετώπιση του περιστατικού και την αποφυγή του ακρωτηριασμού.
Ο ERNESTO οδηγήθηκε στον αξονικό τομογράφο για την λήψη των απαραίτητων CTIMAGES. Τα δεδομένα του αξονικού εισήχθησαν σε εξειδικευμένο πρόγραμμα πιστοποιημένο με FDA & CE για ιατρικές αναλύσεις και μελέτες. Εκεί έγινε η λεπτομερής τρισδιάστατη αναδόμηση των προς εξέταση ανατομικών περιοχών. Πλέον η κτηνιατρική ομάδα με βάση το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο είναι σε θέση να εξετάσει με ευκρίνεια και πιστότητα την παθολογική περιοχή και να αναλύσει το μέγεθος της ζημιάς.
Το επόμενο στάδιο είναι η δημιουργία του φυσικού πρωτότυπου ανατομικού μοντέλου με χρήση τεχνολογίας 3D Printing -FDM. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επαφή με τα φυσικά πρωτότυπα είναι ανεκτίμητα. Η φυσική κατασκευή της προς εξέταση ανατομικής περιοχής σε μορφή πρωτοτύπου δίνει την δυνατότητα στο κτηνιατρικό team να έρθει σε επαφή με το πρόβλημα σε συνθήκες εργαστηρίου και να προβεί στην εξαγωγή πολυτίμων συμπερασμάτων  που θα την βοηθήσουν στη δημιουργία του βέλτιστου εγχειρητικού πλάνου για την αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού.

Το συγκεκριμένο περιστατικό του ERNESTO ήταν πολύπλοκο αφού η προηγούμενη άστοχη κτηνιατρική παρέμβαση όξυνε το πρόβλημα στο άκρο του. Πρώτο μέλημα ήταν η αφαίρεση των προηγούμενων συρμάτινων εμφυτευμάτων που απέτυχαν να δημιουργήσουν την επιθυμητή οστεοσύνθεση και επιπλέον  θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί, και η μείωση του μήκους του οστού, το οποίο ήταν κοντύτερο συγκριτικά με το φυσιολογικό κατά 3,2 εκατοστά.

Για την κτηνιατρική αντιμετώπιση των παραπάνω αποφασίστηκε η χρήση κλωβού τιτανίου (titanium cage) για την διόρθωση του μήκους και την αντικατάσταση του οστικού ελλείμματος. Επίσης επιλέχτηκε η χρήση εξατομικευμένου εμφυτεύματος (ορθοπεδικής πλάκας) για την επίτευξη της επιθυμητής οστεοτομίας  και τη συγκράτηση του κλωβού τιτανίου. Ο σχεδιασμός του εξατομικευμένου εμφυτεύματος έγινε σε σχήμα Υ (ύψιλον) και σχεδιάστηκε με βάση την φυσιολογική ανατομία του άλλου άκρου έτσι ώστε να επιτευχθεί ταυτόχρονα με την απαραίτητη οστεοσύνθεση και η ανάταξη του παθολογικού άκρου στην φυσιολογική ανατομική του θέση.
Με την ολοκλήρωση του τρισδιάστατου σχεδιασμού CAD ακολούθησε η προσομοίωση της ψηφιακής καταπόνησης CAE για να μελετηθεί η συμπεριφορά του εμφυτεύματος σε δοκιμασία καταπόνησης με διαφορετικές δυνάμεις stress analysis.  Επόμενο στάδιο είναι η κατασκευή του φυσικού πρωτοτύπου με χρήση τεχνολογία 3D Printing-FDM για την προσομοίωση του εγχειρητικού πλάνου σε συνθήκες εργαστηρίου. Το κτηνιατρικό team έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα πρωτότυπα και να δοκιμάσει την συνεργασία του εξατομικευμένου εμφυτεύματος με το μοντέλο του οστού.
Το τελικό στάδιο είναι η κατασκευή του πραγματικού εμφυτεύματος. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πιστοποιημένο χειρουργικό ατσάλι (surgical stainless steel 316L) κατάλληλο για την δημιουργία ιατρικών εμφυτευμάτων και λοιπών χειρουργικών εργαλείων. Η κοπή του στο επιθυμητό σχήμα έγινε με χρήση ρομποτικού CNC με απόλυτη ακρίβεια. Έπειτα με χρήση πρέσας (Punching Machining Process) του αποδόθηκαν οι επιθυμητές καμπυλότητες για την άριστη εφαρμογή του στο οστό. Για την καλύτερη δυνατή συγκράτηση του εμφυτεύματος στο οστό δημιουργήθηκαν τρύπες τύπου Locking για χρήση με βίδες του ίδιου τύπου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το τελικό στάδιο της επιφανειακής κατεργασίας γυαλίσματος του εξατομικευμένου εμφυτεύματος.
Το χειρουργείο που πραγματοποιήθηκε , με βάση την προ εγχειρητική μελέτη και την προσομοίωση του εγχειρητικού πλάνου που προηγήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα προηγούμενα συρμάτινα εμφυτεύματα αφαιρέθηκαν, τοποθετήθηκε ο κλωβός τιτανίου για την διόρθωση του μήκους και το εξατομικευμένο εμφύτευμα ανέταξε τα οστά στην επιθυμητή ανατομική τους θέση.

Για την υλοποίηση και επιτυχή κατάληξη της συγκεκριμένης απαιτητικής χειρουργικής διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των σύγχρονων μεθοδολογιών της ψηφιακής μηχανικής που εφαρμόζονται στην ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων. Το τεράστιο εύρος των εργαλείων που χρησιμοποιεί η σύγχρονη ψηφιακή μηχανική (Digital Mock-up to Physical Mock-up) βρίσκουν άριστο πεδίο εφαρμογής στην κτηνιατρική επιστήμη, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις, εξατομικευμένες και μη, που διευρύνουν το πεδίο των προσφερόμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών προς όφελος των τετράποδων φίλων μας.

ERNESTO… καλά παιχνίδια!