Εμφύτευμα ITAP

Γενικές πληροφορίες

Η bio3Dvet είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που αναλαμβάνουν την κατασκευή εξατομικευμένων ενδομυελικών εμφυτευμάτων τιτανίου τύπου ITAP.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές, όπως αυτές αναφέρονται στον όρο Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση-INDUSTRY 4.0 διευρύνουν τις δυνατότητες των κτηνιάτρων προσφέροντας νέα εργαλεία και λύσεις σε προβλήματα που μέχρι τώρα ήταν δύσκολα να αντιμετωπιστούν.

Το εμφύτευμα τύπου ITAP (Intraosseous Transcutaneous Amputation Prosthesis) είναι μία καινοτόμος μέθοδος που χρησιμοποιείται για την δημιουργία τεχνητού μέλους σε περιπτώσεις ακρωτηριασμένου άκρου ενός κατοικίδιου. Η χρήση της προσθετικής χειρουργικής έρχεται για να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού μελών προσομοιώνοντας την φυσική κινητικότητα με κάποιο τεχνητό μέλος. Το κόκαλο αναπτύσσεται, ή «οστεοενσωματώνεται» στο σημείο όπου ενώνεται με το εμφύτευμα ΙΤΑΡ, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μεταλλικό τμήμα να ξεπροβάλλει. Εκεί μπορεί να συνδέεται ή να αποσυνδέεται ένα τεχνητό μέλος (πατουσάκι) κατά βούληση.

Κάθε εμφύτευμα τύπου ΙΤΑΡ που αναπτύσσεται στην bio3Dvet είναι εξατομικευμένο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού. Η ανάπτυξη γίνεται με την συνεργασία έμπειρων επιστημόνων (μηχανικών και κτηνιάτρων) που συγκροτούν την bio3Dvet για το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Είναι το κατοικίδιο μου, κατάλληλος
υποψήφιος για εμφύτευμα ITAP?

Λόγοι για τον ακρωτηριασμό των άκρων :

 • Ακρωτηριασμός από ατύχημα.
 • Εσκεμμένος ακρωτηριασμός λόγω κακοήθους νεοπλασίας.
 • Περιπλοκές ασθενειών.

Για την εφαρμογή του εμφυτεύματος τύπου ITAP απαιτείται χειρουργική επέμβαση, καθώς η εφαρμογή του είναι ενδοοστικά. Ένα μέρος τοποθετείται εσωτερικά του ακρωτηριασμένου οστού, στον μυελό των οστών, ενώ το υπόλοιπο εξωτερικό μέρος έχει υποδοχές για να φιλοξενήσει το έξω-προσθετικό, δηλαδή το τεχνητό μέλος (πατουσάκι).  Η Bio3Dvet μέσω του εξοπλισμού αλλά και της εμπειρίας της στον τομέα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή αλλά και την χειρουργική εφαρμογή των εμφυτευμάτων, σε οποιοδήποτε περιστατικό κριθεί υποψήφιο για χρήση εμφυτεύματος ITAP.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων τύπου ITAP, ανάλογα την έκταση της ακρωτηριασμένης περιοχής, καθώς και την θέση αυτού, δηλαδή πρόσθιο ή οπίσθιο άκρο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα για χειρουργική ορθοπεδική χρήση.

 • Τα εξατομικευμένα εμφυτεύματα τύπου ITAP είναι κατασκευασμένα από Τιτάνιο (Ti6Al4V) κατάλληλο για ιατρικά εμφυτεύματα, ενώ η κατασκευή τους γίνεται με χρήση τεχνολογίας CNC και έχουν επικάλυψη υδροξυαπατίτη στο τμήμα που έχει επαφή με το οστό, τους μύες και το δέρμα.
 • Τα εξατομικευμένα έξω-προσθετικά (πατουσάκια) είναι κατασκευασμένα είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα (3D carbon) για αυξημένη αντοχή, συν την προσθήκη αντιολισθητικής επιφάνειας για σταθερά πατήματα και κατασκευάζονται με την μέθοδο ταχείας προτυποποίησης – 3D printing.

Η bio3Dvet είναι ένα πρότυπο κτηνιατρικό κέντρο που στελεχώνεται από μηχανικούς και κτηνιάτρους με σκοπό την αντιμετώπιση περίπλοκων κτηνιατρικών ορθοπεδικών προβλημάτων βασιζόμενη σε θεωρίες και πρακτικές της εμβιομηχανικής επιστήμης

Η διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά με μία αξονική τομογραφία στο Ιατρικό μας κέντρο στην Λευκάδα ή σε κάποιο συνεργαζόμενο με τον κτηνίατρο σας ιατρικό κέντρο. Μέσω αυτής λαμβάνουμε τα απαραίτητα CΤ-images όπου γίνεται ανάλυση  ψηφιακών δεδομένων με χρήση εξειδικευμένου ιατρικού λογισμικού Osirix-FDA.
Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της προ-εγχειρητικής μελέτης-διάγνωσης, με σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό όπως:

Με χρήση εξειδικευμένου μηχανολογικού λογισμικού CAD/CAM/CAE αναπτύσσουμε σε 3D ψηφιακή μορφή:

 • την ανατομική περιοχή του οστού σε μορφή 3D όπου θα εφαρμοστεί το εμφύτευμα.
 • το εξατομικευμένο εμφύτευμα τύπου ΙΤΑΡ.
 • το εξατομικευμένο έξω-προσθετικό (πατουσάκι).
 • προσομοίωση της εφαρμογής.
 • προσομοίωση υπολογιστικής καταπόνησης (κάμψη, θλίψη και εφελκυσμό).

Με χρήση ταχείας προτυποποίησης3D printing κατασκευάζουμε σε φυσική μορφή:

 • Πρωτότυπο του εξατομικευμένο εμφυτεύματος για δοκιμαστικούς σκοπούς.
 • Το εξατομικευμένο έξω-προσθετικό (πατουσάκι).
 • Εξατομικευμένους χειρουργικούς οδηγούς για σωστή καθοδήγηση των χειρουργικών εργαλείων.
 • Φυσικά πρωτότυπα των οστών όπου θα εφαρμοστεί το εμφύτευμα.

Στη συνέχεια, γίνεται πιλοτική προσομοίωση προ-εγχειρητικά της εφαρμογής του οστού/εμφυτεύματος/έξω-προσθετικού με τα ακριβή ανατομικά πρωτότυπα μοντέλα, εξερευνώντας τα διαφορετικά στάδια υλοποίησης της και μελετώντας όλα τα πιθανά σενάρια.  Η κατασκευή του εξατομικευμένου εμφυτεύματος τύπου ITAP γίνεται με χρήση υπερσύγχρονου μηχανήματος κοπής CNC.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την χειρουργική επέμβαση όπου το εμφύτευμα, τοποθετείται στο ακρωτηριασμένο οστό. Το χειρουργημένο άκρο θα πρέπει να προστατευθεί για 5-6 εβδομάδες πριν από την εφαρμογή του έξω-προσθετικού. Σύμφωνα με αποτελέσματα περιστατικών άλλων χωρών, η βιολογική ενσωμάτωση των οστικών και δερματικών ιστών με εμφύτευμα τύπου ITAP κρίθηκε αξιόπιστη και ανθεκτική.

Φόρμα Παραγγελίας

Επικοινωνία

video

Veterinary forward thinking