Κανέλος

Ο Κανέλος είναι ένας όμορφος γατούλης, όπου μετά από ατύχημα υπέστη μερικό ακρωτηριασμό του δεξιού οπίσθιου άκρου του, στο μετατάρσιο. Αποτέλεσμα του ακρωτηριασμού ήταν να χάσει μέρος της κινητικότητα του και ταυτόχρονα της ευζωίας του.

Η bio3Dvet, είναι η  μόνη εταιρεία στην Ελλάδα, που σχεδιάζει και κατασκευάζει εμφυτεύματα τύπου ITAP. Μετά την πρώτη επιτυχημένη επέμβαση του ΠΕΡΣΕΑ, με εφαρμογή τριών (3) εμφυτευμάτων τύπου ITAP κνήμης και κερκίδας/ωλένης, προχώρησε στον σχεδιασμό του εξατομικευμένου εμφυτεύματος τύπου ITAP ταρσού για τον Κανέλο.

Η bio3Dvet, ανέλαβε:

Ο Κανέλος οδηγήθηκε στον αξονικό τομογράφο για το σκανάρισμα των οπίσθιων άκρων του. Τα ιατρικά δεδομένα CT-DICOM συλλέχθηκαν για την κτηνιατρική αξιολόγηση του περιστατικού. Ακολούθησε η εισαγωγή τους σε εξειδικευμένο λογισμικό (Osirix) το οποίο είναι κατάλληλο για ιατρικές εφαρμογές με πιστοποιήσεις FDA και CE.

Επόμενο στάδιο είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή αναδόμηση της ανατομικής περιοχής για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το τεχνικό και το ιατρικό team. Η τρισδιάστατη ψηφιακή αναδόμηση (3D bone reconstruction) αποτυπώνει με υψηλή ακρίβεια την ανατομική περιοχή βοηθώντας την χειρουργική ομάδα να αξιολογήσει το περιστατικό και να προχωρήσει στην λήψη των κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων για την βέλτιστη αντιμετώπιση του.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση ανέδειξε το μέγεθος της ζημιάς στην παθολογική περιοχή και βοήθησε ώστε να προσδιοριστεί η συμβατότητα του Κανέλου για την προσθήκη τεχνητού μέλους.

Επόμενο στάδιο ήταν ο σχεδιασμός CAD και η προσομοίωση της εγχείρησης.

Τα ιατρικά δεδομένα εισήχθησαν σε τρισδιάστατο λογισμικό ψηφιακής μηχανικής για τον σχεδιασμό:

Για τον σχεδιασμό χρειάστηκε να γίνει μελέτη του υπολειπόμενου οστού, της διατομής του και του πάχους του, καθώς το εμφύτευμα τύπου ITAP είναι ενδομυελικό, δηλαδή ένα μέρος του τοποθετείται εσωτερικά του ακρωτηριασμένου οστού, διασχίζοντας των μυελό των οστών, ενώ το υπόλοιπο μέρος έχει υποδοχές για να φιλοξενήσει το εξω-προσθετικό, δηλαδή το τεχνητό μέλος/άκρο (πατουσάκι).

  • τον σχεδιασμό του εξω-προσθετικού (πατουσάκι).

Η bio3dvet στελεχώνεται από κτηνίατρους και μηχανικούς όπου κατέχουν την τεχνογνωσία και είναι έτοιμοι να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους!

Το επόμενο στάδιο ήταν η κατασκευή:

Η χειρουργική ομάδα προχώρησε σε πιλοτική προ- χειρουργική προσομοίωση της εγχείρησης με τα ακριβή ανατομικά πρωτότυπα μοντέλα, εξερευνώντας τα διαφορετικά στάδια υλοποίησης της και μελετώντας όλα τα πιθανά σενάρια.

Το χειρουργικό team υλοποίησε τα στάδια της εγχείρησης  με σιγουριά σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προ–εγχειρητικής μελέτης. Η προ-εγχειρητική μελέτη είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, καθώς η εμπειρία που αποκτήθηκε από την μελέτη του περιστατικού κατά την διαδικασία του προ-εγχειρητικού σχεδιασμού είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του εγχειρητικού άγχους, την εξάλειψη πιθανότητας ιατρικής αστοχίας, τη μείωση του χειρουργικού χρόνου, την αποφυγή επιπλοκών και την επίτευξη των επιθυμητών ιατρικών αποτελεσμάτων.

Η εγχείρηση ήταν άκρως επιτυχημένη. Το εμφύτευμα τύπου ITAP, τοποθετήθηκε σωστά μέσα στο οστό, δίχως επιπλοκές και έγινε δερματοραφή των υπόλοιπων μαλακών ιστών επάνω στο εξατομικευμένο εμφύτευμα.

Η συνδρομή της ψηφιακής μηχανικής σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία της ταχείας προτυποποίησης διευρύνουν και μεγιστοποιούν τις δυνατότητες της κτηνιατρικής επιστήμης.

Όλοι εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που κατορθώσαμε να βοηθήσουμε αυτόν τον παιχνιδιάρη γάτο να ξαναβρεί την ζωντάνια του!

Κανέλο τρέξε ξανά!

best care for your best friend!

Video