Περσέας

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ είναι ένας χαριτωμένος γατούλης 1ος έτους που βρέθηκε βαριά τραυματισμένος από τoν Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας, έχοντας χάσει τα 3 από τα 4 πόδια του, το αριστερό εμπρόσθιο και τα δύο οπίσθια. Επιπλέον η ακτινογραφία του, έδειξε και σκάγια από παλιότερο πυροβολισμό! Αποτέλεσμα ήταν να χάσει εντελώς την κινητικότητα του, κάτι που τον καταδίκαζε σε σίγουρο θάνατο. Πολλοί άνθρωποι όμως πίστεψαν στον ΠΕΡΣΕΑ!

Η bio3Dvet ως άλλος Ερμής, έδωσε στο Περσέα τα “φτερωτά σανδάλια” για να νικήσει τον θάνατο!

Είναι πρώτη φορά που επιχειρήθηκε τέτοια επέμβαση στην Ελλάδα!

Η bio3dvet, ανέλαβε:

 • την προ-εγχειρητική μελέτη.
 • τον σχεδιασμό και τη κατασκευή των εξατομικευμένων εμφυτευμάτων τύπου ITAP.
 • τον σχεδιασμό και τη κατασκευή των εξω-προσθετικών (πατουσάκια).
 • τον σχεδιασμό και τη κατασκευή των εξατομικευμένων χειρουργικών εργαλείων/ οδηγών.

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ οδηγήθηκε στον αξονικό τομογράφο για το σκανάρισμα των εμπρόσθιων και των οπίσθιων άκρων του. Τα ιατρικά δεδομένα CT-DICOM συλλέχθηκαν για την κτηνιατρική αξιολόγηση του περιστατικού. Ακολούθησε η εισαγωγή τους σε εξειδικευμένο λογισμικό (Osirix) το οποίο είναι κατάλληλο για ιατρικές εφαρμογές με πιστοποιήσεις FDA και CE.

Επόμενο στάδιο είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή αναδόμηση της ανατομικής περιοχής για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το τεχνικό και το ιατρικό team. Η τρισδιάστατη ψηφιακή αναδόμηση (3D bone reconstruction) αποτυπώνει με υψηλή ακρίβεια την ανατομική περιοχή βοηθώντας την χειρουργική ομάδα να αξιολογήσει το περιστατικό και να προχωρήσει στην λήψη των κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων για την βέλτιστη αντιμετώπιση του.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση ανέδειξε το μέγεθος της ζημιάς στην παθολογική περιοχή και βοήθησε ώστε να προσδιοριστεί η συμβατότητα του ΠΕΡΣΕΑ για την προσθήκη τεχνητών μελών. Αποφασίστηκε η αποκατάσταση των άκρων του να γίνει σε δύο χρόνους. Αρχικά να αποκατασταθούν τα δύο οπίσθια άκρα, ώστε να αποκτήσει μερική  κινητικότητα και σε επόμενη επέμβαση να γίνει η αποκατάσταση του εμπρόσθιου άκρου.

Επόμενο στάδιο ήταν ο σχεδιασμός CAD και η προσομοίωση της εγχείρησης.

Τα ιατρικά δεδομένα εισήχθησαν σε τρισδιάστατο λογισμικό ψηφιακής μηχανικής για τον σχεδιασμό:

 • τον σχεδιασμό των εξατομικευμένων εμφυτευμάτων τύπου ITAP.

Για τον σχεδιασμό χρειάστηκε να γίνει μελέτη του υπολειπόμενου οστού, της διατομής του και του πάχους του, καθώς το εμφύτευμα τύπου ITAP είναι ενδομυελικό, δηλαδή ένα μέρος του τοποθετείται εσωτερικά του ακρωτηριασμένου οστού, διασχίζοντας των μυελό των οστών, ενώ το υπόλοιπο μέρος έχει υποδοχές για να φιλοξενήσει το εξω-προσθετικό, δηλαδή το τεχνητό μέλος/άκρο (πατουσάκι).

 • τον σχεδιασμό των εξω-προσθετικών (πατουσάκια).
 • των εξατομικευμένων χειρουργικών εργαλείων/ οδηγών.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού σχεδιάστηκαν εξατομικευμένα εργαλεία και οδηγοί που καθόριζαν τις γωνίες και τις κατευθύνσεις οδηγώντας τα χειρουργικά εργαλεία (κοπτικά, ήλοι κτλ.) για την επίτευξη της επιθυμητής οστεοτομίας.

Το τελικό στάδιο ήταν η προσομοίωση (simulation) ψηφιακά όλης της εγχείρησης (virtual surgery).

Η bio3dvet στελεχώνεται από κτηνίατρους και μηχανικούς όπου κατέχουν την τεχνογνωσία και είναι έτοιμοι να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους!

Το επόμενο στάδιο ήταν η κατασκευή, όπου:

 • τα εξατομικευμένα εμφυτεύματα τύπου ITAP, κατασκευασμένα από τιτάνιο (Ti6Al4V).
 • τα εξω-προσθετικά (πατουσάκια), κατασκευάστηκαν από πλαστικό (ABS) με προσθήκη αντιολισθητικής επιφάνειας, με την μέθοδο ταχείας προτυποποίησης με 3D printing.

Το επόμενο στάδιο ήταν η κατασκευή των φυσικών ανατομικών οστών και των βοηθητικών χειρουργικών εργαλείων.

Με την μέθοδο της  ταχείας προτυποποίησης κατασκευάστηκαν:

 • Η ανατομικές περιοχές των οπίσθιων άκρων όπου θα εφαρμοστούν τα εμφυτεύματα (προπλάσματα οστών)
 • Oι εξατομικευμένοι χειρουργικοί οδηγοί (saw guides) που καθοδηγούν το κοπτικό για την επίτευξη της επιθυμητής γωνίας οστεοτομίας

Η χειρουργική ομάδα προχώρησε σε πιλοτική προ- χειρουργική προσομοίωση της εγχείρησης με τα ακριβή ανατομικά πρωτότυπα μοντέλα, εξερευνώντας τα διαφορετικά στάδια υλοποίησης της και μελετώντας όλα τα πιθανά σενάρια.

Το χειρουργικό team υλοποίησε τα στάδια της εγχείρησης  με σιγουριά σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προ–εγχειρητικής μελέτης. Τα χειρουργικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν καθοδήγησαν με ακρίβεια τους κτηνιάτρους και απλούστευσαν τις διαδικασίες την κρίσιμη ώρα του χειρουργείου.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την μελέτη του περιστατικού κατά την διαδικασία του προ-εγχειρητικού σχεδιασμού είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του εγχειρητικού άγχους, την εξάλειψη πιθανότητας ιατρικής αστοχίας, τη μείωση του χειρουργικού χρόνου, την αποφυγή επιπλοκών και την επίτευξη των επιθυμητών ιατρικών αποτελεσμάτων.

Η εγχείρηση ήταν άκρως επιτυχημένη. Τα εμφυτεύματα τύπου ITAP, τοποθετήθηκαν σωστά μέσα στα οστά, δίχως επιπλοκές και έγινε δερματοραφή των υπόλοιπων μαλακών ιστών επάνω στα εξατομικευμένα εμφυτεύματα.

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ, έριξε την αυλαία για μία νέα εποχή στην κτηνιατρική κοινότητα!

Η συνδρομή της ψηφιακής μηχανικής σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία της ταχείας προτυποποίησης διευρύνουν και μεγιστοποιούν τις δυνατότητες της κτηνιατρικής επιστήμης.

Όλοι εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που κατορθώσαμε να αποτρέψουμε μια κατάσταση η οποία όδευε ξεκάθαρα στην  ευθανασία αυτού του χαριτωμένου γάτου.

ΠΕΡΣΕΑείσαι ο ήρωας μας!

Παρέχουμε υψηλής ποιότητας κτηνιατρικές υπηρεσίες με στόχο την βέλτιστη
θεραπευτική αντιμετώπιση του τετράποδου φίλο σας.

Video