ΤΕΟ

Ο ΤΕΟ είναι ένας παιχνιδιάρης ημίαιμος σκυλάκος, 1ος έτους που παρουσίασε οστεοχόνδρωση ώμου στα πρόσθια πόδια του. Η αλλοίωση εμφανίστηκε στην οπίσθια αρθρική επιφάνεια της κεφαλής του βραχιονίου οστού. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής  είναι η ατροφία και η νέκρωση των χονδροκυτάρρων που οδηγεί στην δημιουργία κενού που προκαλεί πόνο και χωλότητα.

Η οστεοχόνδρωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σταδιακά προκαλεί αρθρίτιδα. Συνήθως προσβάλει σκύλους ηλικίας 5 – 10 μηνών με περίπου τριπλάσια συχνότητα τους αρσενικούς σε σχέση με τους θηλυκούς και στο 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται αμφοτερόπλευρα (και στις δύο σύστοιχες αρθρώσεις).

Η οστεοχόνδρωση είναι μια πάθηση που προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις των νεαρών σκύλων και προκαλείται κυρίως από κληρονομικότητα, αλλά και από τη διατροφή, την υπερβολική χορήγηση ασβεστίου αλλά και την γρήγορη ανάπτυξη.

Η πάθηση επηρεάζει κυρίως τον ώμο, τον αγκώνα, το γόνατο και τον αστράγαλο και ανάλογα με το σημείο που εμφανίζεται η οστεοχόνδρωση, υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση.

Η παραδοσιακής μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης είναι με τρυπανισμό, όπου με βελόνες που προωθούνται μηχανοκίνητα δημιουργούνται μικρές οπές στην ασβεστοποιό ζώνη της χόνδρινης βλάβης. Οι μικρές οπές που δημιουργούνται έχουν ως αποτέλεσμα την τοπική αιμάτωση στην περιοχή της βλάβης. Έτσι, αυξητικοί παράγοντες μπορούν πλέον να προσεγγίσουν την χόνδρινη βλάβη και να ξεκινήσουν την διαδικασία της επούλωσης.

Η bio3Dvet επιχείρησε μία νέα μέθοδος για την αποκατάσταση του οστού του ώμου του ΤΕΟ, μία επέμβαση αφαίρεσης χόνδρινου τμήματος του οστού και αντικατάστασης του, με ένα εξατομικευμένο εμφύτευμα PEEK 3D. Το εμφύτευμα σχεδιάστηκε με βάση την ακριβή ανατομική περιοχή του ΤΕΟ και κατασκευάστηκε μέσω του υπερσύγχρονου εργαστηριακό εξοπλισμού που διαθέτει η bio3Dvet. Γιατί εξατομικευμένα και όχι τυπικά εμφυτεύματα;

Η bio3Dvet κόντρα στην εποχή της τυποποίησης και της μαζικής παραγωγής στον τομέα των ιατρικών εμφυτευμάτων έρχεται να αντιπαρατεθεί με την δημιουργία εξατομικευμένων εμφυτευμάτων. Για τον λόγο ότι τα εξατομικευμένα εμφυτεύματα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση τα ακριβή δεδομένα του εκάστοτε περιστατικού και έχουν τέλειες ανατομικές προδιαγραφές. Επιπλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της επιστήμης υλικών προφέρουν συνεχώς την επιλογή χρήσης ολοένα και πιο αποτελεσματικών και αποδοτικών υλικών (PEEK 3D) σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά (τιτάνιο, ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικό, κ.α).

Είναι πρώτη φορά που επιχειρείται τέτοιου είδους επέμβαση στην Ελλάδα!

Η bio3dvet, ανέλαβε:

  • την προ-εγχειρητική μελέτη – διάγνωση.
  • τον σχεδιασμό και τη κατασκευή του εξατομικευμένου εμφυτεύματος από βιο-συμβατό υλικό PEEK.
  • τον σχεδιασμό και τη κατασκευή του εξατομικευμένου χειρουργικού εργαλείου/ οδηγού (σκόπευτρο καθοδήγησης).
  • την χειρουργική εφαρμογή του εμφυτεύματος.

best care for your best friend!

Ο ΤΕΟ οδηγήθηκε στον αξονικό τομογράφο για το σκανάρισμα των εμπρόσθιων άκρων του. Συλλέχθηκαν τα ιατρικά δεδομένα CT-DICOM και ακολούθησε η εισαγωγή τους σε εξειδικευμένο λογισμικό (Osirix) κατάλληλο για ιατρικές εφαρμογές με πιστοποιήσεις FDA και CE, ώστε να γίνει αξιολόγηση του περιστατικού.

Επόμενο στάδιο είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή αναδόμηση της ανατομικής περιοχής για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το τεχνικό και το ιατρικό team. Η τρισδιάστατη ψηφιακή αναδόμηση (3D bone reconstruction) αποτυπώνει με υψηλή ακρίβεια την ανατομική περιοχή βοηθώντας την χειρουργική ομάδα να αξιολογήσει το περιστατικό και να προχωρήσει στην λήψη των κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων για την βέλτιστη αντιμετώπιση του.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση ανέδειξε το μέγεθος της ζημιάς στις παθολογικές περιοχές των πρόσθιων ποδιών και βοήθησε ώστε να προσδιοριστεί το μέγεθος των αλλοιώσεων των οστών, που έπρεπε να αφαιρεθούν. Αποφασίστηκε η προσέγγιση και αποκατάσταση του κάθε ώμου να γίνει σε ξεχωριστό χειρουργείο.

Επόμενο στάδιο ήταν ο σχεδιασμός CAD και η ψηφιακή προσομοίωση της εγχείρησης. Τα ιατρικά δεδομένα εισήχθησαν σε τρισδιάστατο λογισμικό ψηφιακής μηχανικής με το οποίο:

Για τον σχεδιασμό χρειάστηκε να γίνει  προ-εγχειρητική  μελέτη – διάγνωση της αλλοιωμένης περιοχής, της διατομής, της καμπύλής αλλά και του βάθους που θα έπρεπε να αφαιρεθεί, καθώς το εμφύτευμα θα πρέπει να εισαχθεί και να συμπληρώσει ακριβώς το οστό.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού σχεδιάστηκε εξατομικευμένο εργαλείο, ως οδηγός καθοδήγησης του χειρουργικού εργαλείου διάτρησης, όπου καθόριζε ταυτόχρονα την διατομή και την γωνία, για την επίτευξη της επιθυμητής τοποθέτησης του εμφυτεύματος στην περιοχή της κεφαλής.

Το τελικό στάδιο ήταν η προσομοίωση (simulation) ψηφιακά όλης της εγχείρησης (virtual surgery).

Το επόμενο στάδιο ήταν η κατασκευή:

  • Τα ψηφιακά υπολογιστικά δεδομένα CAD του εξατομικευμένου εμφυτεύματος PEEK 3D, μεταφέρθηκαν σε μηχάνημα 3D printer (industrial level) το οποίο κατασκεύασε με την μέθοδο της ταχείας προτυποποίησης 3D printing το εμφύτευμα. Για την κατασκευή του εμφυτεύματος έγινε χρήση βιοσυμβατού υλικού PEEK 3D ( PEEK medical grade).
  • Με χρήση τεχνολογίας 3D printing έγινε και η κατασκευή του βοηθητικού εξατομικευμένου χειρουργικού εργαλείου/οδηγού (σκόπευτρο καθοδήγησης).
  • Επίσης κατασκευάστηκε, ξανά με την μέθοδο της ταχείας προτυποποίησης η ανατομική περιοχή του εμπρόσθιου άκρου όπου θα εφαρμοστεί το εμφύτευμα (πρόπλασμα οστών).

Η χειρουργική ομάδα της bio3Dvet προχώρησε σε πιλοτική προ-χειρουργική προσομοίωση της εγχείρησης με τα ακριβή ανατομικά πρωτότυπα μοντέλα, εξερευνώντας τα διαφορετικά στάδια υλοποίησης της και μελετώντας όλα τα πιθανά σενάρια.

Τα στάδια της εγχείρησης υλοποιήθηκαν με σιγουριά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προ-εγχειρητικής μελέτης. Τα χειρουργικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν καθοδήγησαν με ακρίβεια τους κτηνιάτρους και απλούστευσαν τις διαδικασίες την κρίσιμη ώρα του χειρουργείου.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την μελέτη του περιστατικού κατά την διαδικασία του προ-εγχειρητικού σχεδιασμού είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του εγχειρητικού άγχους, την εξάλειψη πιθανότητας ιατρικής αστοχίας, τη μείωση του χειρουργικού χρόνου, την αποφυγή επιπλοκών και την επίτευξη των επιθυμητών ιατρικών αποτελεσμάτων.

Η εγχείρηση ήταν άκρως επιτυχημένη. Το εμφύτευμα PEEK 3D, τοποθετήθηκε σωστά μέσα στο οστό, δίχως επιπλοκές.

Η κλινική εικόνα του ΤΕΟ, σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τρεις μήνες (12 εβδομάδες) μετά την επέμβαση, εμφανίζουν οστεογένεση στην περιοχή και πλήρη αποδοχή του εμφυτεύματος από τον οργανισμό. Στα βίντεο που ακολουθούν φαίνεται η άριστη κλινική εικόνα του ζώου και η απουσία βαθμού χωλότητας. Ο ΤΕΟ, έριξε την αυλαία για μία νέα εποχή στην κτηνιατρική κοινότητα!

Οι σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές, όπως αυτές αναφέρονται στον όρο Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση – INDUSTRY4.0 διευρύνουν τις δυνατότητες των κτηνιάτρων προσφέροντας νέα εργαλεία και λύσεις σε προβλήματα που μέχρι τώρα ήταν δύσκολα να αντιμετωπιστούν.

Η συνδρομή της ψηφιακής μηχανικής σε συνάρτηση με τα σύγχρονα πιστοποιημένα βιο-υλικά σαν το PEEK 3D και με τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία της ταχείας προτυποποίησης διευρύνουν και μεγιστοποιούν τις δυνατότητες της κτηνιατρικής επιστήμης.

Όλοι εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που κατορθώσαμε να βοηθήσουμε τον ΤΕΟ στην αποκατάσταση της κινητικότητας του εξελίσσοντας ταυτόχρονα την κτηνιατρική επιστήμη στην Ελλάδα!

ΤΕΟκαλά παιχνίδια!

Video

Παρέχουμε υψηλής ποιότητας κτηνιατρικές υπηρεσίες με στόχο την βέλτιστη
θεραπευτική αντιμετώπιση του τετράποδου φίλο σας.